Lokalhistorisk Kalender 2017.

 

Støtteforeningen for Ry Lokalarkiv udgiver i år den lokalhistoriske kalender for 19. år i træk. Kalenderen indeholder gamle fotografier og små fortællinger fra det, der var den gamle Ry Kommune. Formålet er at udbrede kendskabet til vor fælles historie og kulturarv. For tilflyttere er det en oplagt mulighed for at stifte lidt nærmere bekendtskab med lokalsamfundet.

 

Kalenderen sælges i weekenden den 18.-20. november på julemarkedet i Alling og ved Kvickly i Ry og på julemarkedet på Gl. Rye Mølle den 4. december.

Kalenderen kan også købes hos Søren, Ringvej 37, Alling.

Prisen er 50,-.

Derefter kan den nye kalender købes flere steder i kommunen blandt andet i Dagli’Brugsen i Gl. Rye, i Superbrugsen i Ry, ved Meny og Hos Købmanden i Låsby, i købmandsbutikken i Alken og på Ry Bibliotek og Ry Lokalarkiv, som holder til i kælderen under biblioteket.

Kalenderen kan også bestilles på Støtteforeningens hjemmeside www.mit.ryarkiv.dk.

 

Kalenderen er på en måde frugten af årets arbejde på Lokalarkivet. Vi er en lille flok, der hen over året er travlt beskæftiget med at scanne og registrere de mange gamle fotografier, som folk er flinke til at aflevere til os. Vi scanner dem og lægger dem i en arkivdatabase, så vi kan finde dem igen og forsyner dem med søgeord, der beskriver indholdet. På den måde kan vi søge billeder frem om et enkelt emne eller en bestemt lokalitet.

Nå vi har registreret et billede er det derefter søgbart for alle interesserede på lokalarkivernes fælles database www.arkiv.dk. Prøv selv.

 

Når vi i løbet af året støder på mulige emner, lægger vi dem til side og benytter dem i følgende års lokalhistoriske kalender. Vi forsøger at finde billeder, som dækker hele kommunen, så alle småbyerne bliver repræsenteret.

 

Vi har gennem flere år haft et tema om lukninger af de små landsbyskoler og oprettelsen af centralskoler i stedet. I år er vi kommet til Låsby og forsiden prydes af et luftfoto af Låsby Skole. Skolesammenlægningen i Låsby behandles yderligere inde i kalenderen.

 

Fra Alling bringer kalenderen et maleri, som viser Ringvejens udseende i 1950, dengang hønsene gik frit om i byen.

 

August måneds historie er meget aktuelt beretningen om Restaurant Sønder Ege, der jo nu ikke er mere. Kendt af alle Ryboere, men nu altså fortid.

 

September måneds billede er også ren fortid. Skanderborgvej 40 findes (næsten) ikke længere. Og så dog: tårnet blev reddet og kan genfindes på Silkeborgvej.

 

Fra Gl. Rye bringer vi et fotografi fra 1915 af vognmand Søren Johansen og vejmand Carl Bæk foran Kokkens Led – Ryesgade 13. Søren Johansen var vognmand og blev senere motoriseret, men på fotografiet kører han stadig med hestevogn.

 

Fra Illerup har vi en lille beretning om dengang i 1837, hvor størstedelen af landsbyen Illerup brændte ned til grunden. Teksten illustreres af en fin akvarel af Chr. Heilskov fra 1925.

 

Sådan er der en lille fortælling med foto til alle årets måneder. Bagerst i kalenderen har vi en efterlysningsside, som vi tidligere har haft meget glæde af. Vi støder af og til på fotografier, som vi gerne vil vide mere om. Så håber vi på, at nogen af kalenderens brugere ved noget og kontakter os.

 

På bagsiden dykker vi ned i Rys historie med 25 års intervaller. Hvad skete der i Ry for 25, for 50, for 75, for 100 og for 125 år siden?

 

Rigtig god fornøjelse med Lokalhistorisk Kalender 2017.