Rasmus Laursen levede i mere end en menneskealder på

  

Birkhede


 En af vore helt nye kontakter er Gert Laursen fra Skovsrod, som har samlet materiale om sin oldefar Rasmus Laursen, der i mange år var nærmest et ikon for Birkhede. Han boede i det lille røde hus lige efter svinget hvor Birkhedevej drejer 90 grader mod nord. Birksøhus.


 


Foto: Rasmus Laursen foran Rye Mølle på vej ud med hestevognen læsset med friskfangede ål i starten af 1920’erne.

 Rasmus Laursen f. 15 jan. 1858 i Alling og Ane Mette Laursen f. Andersen 31 aug. 1861 i Funder.   Hele familien Laursen ses her foran Birksøhus  ca. 1912. Datteren Johanne med barnet på armen. Barnet er vistnok farbror Harry.

 

Biografi for: Rasmus Laursen

Iflg. Folketællinger: I 1890 var han skovarbejder, i 1906 og 1916 var han fabriksarbejder (muligvis træskofabrikken i Rye), i 1921 var han fiskerhandler og i 1925 Aldersrentenyder.
 Min bedstemor, min far og hans søskende har fortalt om min oldefar. At han lavede ting i træ. Skibe  (Columbus sejlskib) til drengene og dukkehuse (Aladdins hule) til pigerne i familien.
 Han var meget fingersnild og ferm til at skære trælegetøj og souvenirs, som blandt andet blev solgt til turisterne på Himmelbjerget, og altid parat til at hjælpe børnene fra Birkhede med husflid og han havde forstand på datidens teknik, så han var også i stand til at hjælpe når der opstod problemer med
krystalapparaterne i de små hjem.
 Sammen med andre i familien (Bl. andre sønnen Niels Vestergaard Laursen . Nr 2 fra højre på familiebilledet)) var han med til at bygge og sejle turistbådene “Turisten” og “Viking” .

 Da børnebørnene Ejner og Holger blev døbt i Grathe kirke november 1922, er han indskrevet i kirkebogen som bådfører. Rasmus Laursen døde i 1945.

 

 


Rasmus Laursen på vej ud for at handle med kurv og langpibe. Han tog jollen og roede ind til Ry.

      Det er formodentlig Rasmus Laursen der har bygget Birksøhus. Huset der nu om dage har adressen Birkhedevej 16 er opført i 1895