RyRæset lever endnu

Anden pinsedag kan man se en flok vandrere på en 20-30 stykker med trækvogn og godt humør gøre et ophold på Ringvej 2 omkring ved 10-11-tiden.

Det er de sidste rester af en stor tradition i Ry.

RyRæset var en af de mange vandreture der blev arrangeret i 70-erne og 80-erne af bl.a Fodslaw og Dansk Vandrerlaug. (Hærvejsmarchen eksisterer endnu) I Ry var det Ungdomsskolen med Heinrich Abrahamsen som leder der stod for Ryræset, der bød på vandreture ud omkring Himmelbjerget og startede engang i 1973-eller 74.

Marchen havde de første år et pænt deltagerantal på 5-600, men da man fandt på at færge deltagerne over på pontoner til det Gamle Posthus midtfor på Alling Å og lade turen gå videre derfra toppede man i nogle år med op til 1600 deltagere.

Det lagde ruten omkring Alling og tilbage i 1989 stod det nu hedengangne Alling Band og spillede i vinterhaven på Ringvej 2, (man kan tage vinduerne ud) sponseret af lokale værtshuse, der havde samlet stamgæster til at tage med på vandreturen.

Det bragte mange smil frem hos de mange vandrere der kom forbi, og det blev efterhånden en tradition at man gjorde ophold på stedet.

RyRæset nåede aldrig at få sit 25 års jubilæum. Efter at have haft skiftende arrangører pakkede man sammen i 98, men de lokale værtshuse har vedligeholdt traditionen og trofast troppet op anden pinsedag på en vandretur fra Høkeren til Ambolten med et smut omkring Alling og passende pauser på vejen.