Lørdag den 10. november 2018. Mortensaften kom der rigtigt skred i bestræbelserne for at få blotlagt den efterhånden totalt tilgroede udsigt fra Udsigtspunktet neden for Bryggebjerg. Det pudsige er, at lige netop området hvor bænken er placeret tilhører kommunen. Mens skoven nedenfor, der førhen tilhørte Ry Nørskov, er privatejet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oprindeligt mener vi at vide, at det var Karl fra Overgården i Alling, der i sin tid for langt over 40 år siden placerede den første bænk på stedet. Dengang var træerne ikke nær så høje og bakkedraget til venstre var beklædt med lyng og blåbærris. Derfor kalder mange af os stedet for “Karls Bænk”.
Udsigten dengang betød fuldt udsyn til Hotel Julsø og bakkerne og Himmelbjerget og kiggede man til højre kunne man se Laven. En udsigt der stadig var til at få øje på for blot en 10 år siden. Desuden kunne man se hele vejen op igennem Julsø med Dynæs og Møgelø. Vores nuværende Turistchef Marianne Purup blev engang spurgt om egnens smukkeste udsigtspunkt. Hun var ikke i tvivl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Men efterhånden begyndte skrænterne at gro til i selvsået birk og store enebærbuske og træerne voksede op i himlen i den skov, der jo ellers ligger i et bevaringsfredet område ligesom hele Birkhede. Længe forsøgte man at komme i dialog med de nye ejere om vedligehold, og efterhånden dannede der sig en flok beboere i Laven og Alling, der hellere end gerne ville medvirke til vedligehold.

Et møde med Skanderborg kommune var også meget positivt. Man var absolut opmærksom på problemet, ikke mindst fordi udsigten, stien og trappen ned derfra var indtegnet på kortene over Himmelbjerg-ruten, der kom i stand da vi fik etableret Kvickly-broen ved Mariemunde.

Kommunen så dog gerne, at man som borgergruppe kom overens med de nye ejere, da en regulær indsats med maskiner ville ødelægge mere natur end medvirke til genopretning. Derfor var der i stedet brug for mange hænder og nænsom pleje af bakkerne, hvis man skulle gøre sig håb om at de igen sprang i lyng og blåbær.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Flemming Poulsen, opvokset på et husmandsbrug på Søvej og stadig i besiddelse af en ejendom dernede, blev på mange måder en drivkraft i dette tiltag, da han på eget initiativ i 2016 placerede en ny bænk på området. Senere lykkedes det Flemming godt et år derefter at få en aftale med ejerne om at måtte fælde, på betingelse af at rydde op derefter. Og med hjælp fra Anne Lund og mange folk fra Laven samt en del fra Alling, fik man lynhurtigt samlet et arbejdssjak, der fik ryddet store dele af terrænet og blotlagt stien hele vejen ned til søen.

Så nu kan man igen nyde store dele af den storslåede udsigt fra “Karls Bænk”, som jo egentlig må omdøbes til “Flemmings Bænk”.

Kom selv og se! Man bliver altid bjergtaget når man træder ud af skovbrynet ved bænken og får dette kig!!