Lørdag den 6. oktober kl. 19.00 – 23.00.
Ceilidh – Barn Dance
Engelsk folkemusik og -dans er munter og selskabelig underholdning. Alle, erfarne og uerfarne dansere, er velkommen til at komme og høre den livlige musik og prøve dansene når The English Country Dance Band igen gæster Alling Beboerhus lørdag 6. oktober!
Irsk og skotsk folkemusik og -dans, f.eks. Riverdance og dens keltiske rytmer, er velkendt i Danmark. Engelsk folkemusik og -dans, er det ikke noget stift og kedeligt noget i forhold til keltisk swing? Nej, slet ikke … bare spørg dem som har prøvet det!
Kort fortalt – engelsk folkedans er nært beslægtet med sine keltiske naboer men lægger mindre vægt på hurtighed og dansernes evner og mere vægt på det sociale samvær. Musikken er jo lidt langsommere end det skotske og det irske. Men musikkens munterhed er ikke til at tage fejl af! Ligesom den engelske Morris dance tradition, bliver man glad i krop og sjæl af at danse English Country Dance.
David Longworth fra Århus Ceilidh Club skriver: “The English Country Dance Band er rigtig dygtig til at calle ( instruere ) dansene. Det er vores erfaring, at de skaber en rigtig god, glad stemning, hvor man ikke behøver at være en erfaren folkedanser for at have det rigtig sjovt!
Jeg hyrede bandet første gang i 1990 hvor Jeremy Newton og Richard Armitage, to englændere bosatte i Danmark, udgjorde bandets kerne. De spillede med skiftende besætninger under navnet “Pilgrim Shoes”, og var ret aktive på den danske folkemusik scene indtil omkring årtusindskiftet.
Siden da har de vistnok optrådt hovedsageligt under navnet “The English Country Dance Band”, når de spiller til engelsk folkedans ceilidhs. Men Jeremy har også været ret aktiv i andre bands, f.eks. Reel de Quebec, der spiller fransk-canadisk musik til bal og fest, og Reel of Three og Reel of Two, der spiller amerikansk New England musik til traditionel square og contra dance”.
Til slut noget om ordene “Ceilidh” og “Barn Dance”. Begge betyder et folkedansbal. Traditionelt har man danset i laderne i de smukke engelske landsbyer, som man så tit ser i “Barnaby”. Derfor navnet Barn Dance fra ordet Barn, altså lade. Men nutildags bruger flere og flere det keltiske ord Ceilidh, fordi det er kendt i hele den engelsktalende verden. Takket være de mange Nordamerikanere og Australiere af keltisk afstamning, og the celtic revival der startede i 60’erne med bl.a. Dubliners og nåede sit foreløbige højdepunkt i Riverdance i 90’erne.
Århus Ceilidh Club bruger gerne begge ord for at afspejle vores interesse i både den keltiske og den engelske folkekultur, der trods deres forskelle også har mange ligheder. Så vi holder en Ceilidh i Alling fordi vi elsker det keltiske, og vi kalder det også en Barn Dance, fordi vi også holder af det engelske.